به گزارش راهبرد معاصر، به تازگی ویدئویی از تعدادی گوسفند که پشمهای شان به شکل نامتعارفی چیده شده بود در فضای مجازی منتشر شد که گوسفندان نه به خاطر مشکل در پشم چینی بلکه به خاطر یک بیماری که به دلیل کمبود نهادههای دامی و فقر غذایی است، به این روز درآمدهاند. با یک جست و جوی اینترنتی میتوان دید که این اتفاق به دلیل سوء تغذیه گوسفندان رخ میدهد و این حیوان برای تامین غذای مورد نیازش به سراغ خوردن پشم دیگر گوسفندان میرود. در ادامه توضیحات بیشتری درباره این بیماری را میتوانید بخوانید.
علت پشم خواری گوسفندان
یکی از مهمترین ارکان تغذیهای برای از انواع مواد معدنی در علوفه آنان است. این مواد از طیف گستردهای از انواع عناصر مفید برای بدن این حیوانات تشکیل میشوند. عناصر معدنی حدود ۲ تا ۵ درصد میانگین وزنی بدن، نوعهای مختلفی از حیوانات را تشکیل میدهد که تراکم عمده این مواد در استخوانهای آنان است. کمبود میزان مواد معدنی سبب ایجاد عوارضی مثل پشم خواری در برههای گوسفندان میشود که به اصطلاح به آن گنده خواری هم میگویند. همان طور که ذکر شد عوامل تغذیهای مهمترین دلیل پدید آمدن این مشکل در گله گوسفندان است.
شخص دامدار میتواند بسیاری از این عوامل مانند تغذیه دام با علوفه بی کیفیت و کپک زده، استفاده نکردن از انواع مکملهای معدنی و ویتامین در جیره غذایی، نبود تعادل میزان نیتروژن موجود در جیره و همچنین معاینه دام از لحاظ مبتلا شدن به انگلهای دستگاه گوارشی را به سادگی کنترل کند و با بررسیهای مداوم میزان خطر مبتلا شدن گوسفند و برهها را به مشکل پشم خواری به شدت کاهش دهد.
راههای درمان
اگر گوسفندان شما دچار این بیماری شده اند زیاد نگران نباشید، زیرا در اکثر مناطق علوفه مصرفی دامها از لحاظ داشتن سطح مناسبی از مواد معدنی فقیر هستند. اما درمان نشدن این عارضه به صورت طولانی مدت باعث تلف شدن گوسفندان شما میشود. برای درمان پدیده «گنده خواری» در برههای گوسفندان نیاز است که حتما کیفیت مواد مغذی موجود در جیره این دسته از دامها را بهبود بخشید. برای پیشگیری و درمان این مشکل، باید برههایی که این عارضه را دارند از گله جدا و آنها را با تغذیه مناسب زیر نظر دام پزشک درمان کرد. کمبود موادی مانند سدیم، کبالت و مس از مهمترین عوامل بیماری گنده خواری است.
* کمبود نهادههای دامی و گرانی آنها باعث شده بسیاری از دامداران خرد توان خرید مکملهای غذایی برای دامهایشان را نداشته باشند و همین موضوع باعث بیماریهای مختلفی برای دامهای شان شده که نیازمند است وزارت جهاد برای این مشکلات چارهای بیندیشد تا دامدارهای خرد با این مشکلات کمتر دست و پنجه نرم کنند./باشگاه خبرنگاران